Daar draait het toch om!
We staan er nooit zo bij stil, maar we maken op een gewone dag heel wat bewegingen. Vooral draaiende bewegingen. In de keuken als we iets willen pakken of aan het aanrecht werken. In de kamer als we gaan zitten of juist weer opstaan. Bij die draaiende bewegingen werkt uw prothese lang niet altijd even soepel mee. Gelukkig kunnen we daar iets aan doen.
Eén ding weten we allemaal: geen enkele prothese kan op tegen de natuurlijke bewegingsvrijheid van een gezond been. Dat zit buitengewoon knap in elkaar, met botten, gewrichten en spieren die soms zelfs langs elkaar kunnen bewegen. Bij een amputatie gaat die natuurlijke beweeglijkheid verloren. Het draaien wordt dan een zaak van de spieren rond het overgebleven deel van het been. Vaak gaat dat niet comfortabel, omdat u de wrijving van de prothesekoker voelt. Dat kan al gauw leiden tot een gevoelige en beschadigde huid.
In situaties als deze praten we over het begrip ‘torsiestijfheid’. Iets wat gemakkelijk draait, heeft een lage torsiestijfheid. Iets wat moeilijk draait, een hoge torsiestijfheid. En we hebben allebei nodig. Bij draaiende bewegingen als staan, zitten en lopen is een lage torsiestijfheid gewenst. Maar op het moment dat we de hak neerzetten een hoge torsiestijfheid, om te voorkomen dat de voet gaat zwabberen en de prothese onveilig en instabiel wordt.
De RADIX prothese component combineert een lage en een hoge torsiestijfheid. Daarmee kunt u het draagcomfort van uw prothese aanzienlijk vergroten. Voor informatie hierover kunt u contact opnemen met uw orthopedisch instrumentenmaker of bij Ambroise.