Hoe werkt de GENUX 2?
De GENUX 2 is speciaal ontwikkeld voor gebruik bij mensen met matige tot ernstige klachten door knieartrose. Het is een lichtgewicht orthese die voor u op maat wordt gemaakt. De GENUX 2 stabiliseert en corrigeert de aangedane knie.
Tegendruk
Het frame van de GENUX 2 voorkomt dat de knie te veel zijwaarts beweegt in valgus of varus door deze instabiliteit tegen te gaan. Het GENUX 2 frame ‘duwt terug’ wanneer de knie in een zijwaartse beweging komt. Dit vermindert de belasting van de knie aan de aangedane zijde: er komt minder belasting op de kant van de knie waar het kraakbeen het meest is aangedaan (en iets meer op de andere kant). Daardoor neemt de pijn meestal af. Omdat het been in combinatie met de brace stabieler is, voelt het ook stabieler aan. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar is heel belangrijk.
Een slimme kabel
Het GENUX 2 frame is in staat de benodigde krachten te genereren om de knie terug te duwen door een slimme mechanische constructie van het frame. Een eenvoudige, superlichte, zacht aanvoelende maar uiterst sterke kabel, geplaatst aan de andere kant van het been dan waar het kniescharnier zit, leidt tot een zeer stijve frameconstructie, die hoge belastingen aankan. Als het scharnier lateraal is geplaatst en de kabel aan de binnenkant van de knie loopt (bij valgusinstabiliteit), voorkomt de GENUX 2 dat de knie naar binnen beweegt. Bij varusinstabiliteit wordt het scharnier mediaal geplaatst en loopt de kabel aan de buitenkant van de knie. Door slechts een touwtje van een paar gram toe te voegen hebben we de stabiliteit van de orthese op een verrassend eenvoudige manier veranderd.
Slimme mechanica. Dat is het! 🙂
DE GENUX 2 – DYNAMIC 4 POINT BALANCING
Dynamic 4 Point Balancing: Banden spannen aan wanneer de knie wordt gestrekt en komen juist losser wanneer de knie buigt.
De GENUX 2 is de eerste knieorthese ter wereld met Dynamic 4 Point Balancing. Dit is een werkelijk uniek systeem dat we hebben ontwikkeld met verschillende positieve effecten. Dynamic 4 Point Balancing is een systeem waarbij de banden van de brace net boven en net onder de knie met elkaar verbonden zijn door middel van een wederom slimme kabel. Deze kabel loopt posterieur (achter) het rotatiecentrum van het kniescharnier. Hierdoor zorgt de kabel ervoor dat de banden in flexie los komen te zitten, maar in extensie juist weer strak worden aangetrokken. De positieve effecten van dit systeem worden hieronder beschreven:
Extensie Voorspanning
Wanneer de knie strekt, spannen de banden net boven de knie en net onder de knie zich aan omdat de kabel die deze twee banden verbindt en die achter het rotatiecentrum van het kniescharnier loopt, wordt aangespannen. Door dit aanspannen van deze twee banden worden de zachte weefsels van het been op alle 4 de interfaceplaatsen van de brace samengedrukt/gespannen, waardoor de brace geleidelijk strak om het been wordt “geklemd”. Wanneer het been volledig gestrekt is, vormen brace en been een stijve combinatie met een directe overdracht van de stabiliserende krachten van de brace naar het been.
Dit is (en voelt!) veel stabieler omdat het voorkomt dat de brace, zodra je het been gaat belasten door erop te staan, eerst in de zachte weefsels wordt gedrukt, voordat hij daadwerkelijk iets doet, waardoor het been een beetje kan meegeven.
Extensie triggering
Patiënten met een hyperextensie, voelen de opbouw van de correctiekrachten van de banden net onder en net boven de knie toenemen voordat hun voet op de grond staat en het been door het lichaamsgewicht wordt belast. Deze triggering vermindert de actieve component van het in (hyper)extensie duwen van de knie, die patiënten vaak hebben. Zij duwen hun knie actief in (hyper)extensie, omdat het lichaam moet voelen dat de knie stabiel genoeg is om het been te gaan belasten. Er zijn geen sensoren in het been die de hersenen nauwkeurig de stand van het been vertellen, dus het voelen van het ‘einde’ van extensie (zelfs als dat in hyperextensie is) is de enige trigger die overblijft. Met de extensie triggering geeft de brace dat signaal veel eerder, gecombineerd met een meer rigide grip van de brace op het been, wat leidt tot een vermindering van de overmatige extensie krachten.
Krachtverdeling
Door de kabel die de banden om de knie verbindt, moeten de krachten in deze banden gelijk zijn. Zo niet, dan trekt de kabel aan de band met de lagere kracht tot de krachten weer gelijk zijn. Dit in evenwicht brengen van deze twee krachten zorgt ervoor dat niet de ene het grootste deel van de belasting op zich neemt, terwijl de andere weinig tot niets doet. Aangezien de hefboomarmen van het onderbeen gelijk zijn gemaakt aan die van het bovenbeen, zijn bovendien de krachten op de pelottes (interfacevlakken) aan de boven- en onderkant van de beugel ook gelijk en gelijk aan de gebalanceerde kracht in de band. Dit is een zeer prettige eigenschap, omdat we nu nooit de situatie hebben waarin de ene interface veel meer doet dan de andere. Dit voorkomt buitensporige interfacekrachten die oncomfortabel kunnen zijn. Maar het betekent ook dat we veel preciezer weten wat de maximale belasting van het systeem zal zijn en dat maakt een enorme stap in de optimalisatie van het gewicht van de orthese mogelijk.
Zitcomfort
Een zeer strakke, nauwsluitende pasvorm van de brace is prettig om een directe werking van de brace te hebben op wat het been doet. Het is echter niet zo prettig bij het zitten, vooral als we beseffen dat de vorm van het been anders is (als gevolg van veranderende werklijn van spieren en pezen in een 90° gebogen positie, vergeleken met een recht been). Zo is het bovenbeen net boven de knie smaller maar iets hoger (van voorkant tot achterkant van het been) in zit dan in stand. De koppeling van de banden net rond de knie maakt deze banden losser bij het buigen van de knie. Hierdoor kan het comfort tijdens het zitten sterk worden verhoogd.
Anti afzaksysteem
Bij het eerdere model (de Genux) hebben wij bewezen dat er bij buiging van de knie huidmigratie onder de brace net boven de knie aan de voorkant van het been nodig is om te voorkomen dat de huid de brace naar beneden trekt. In de GENUX 2 hebben we ervoor gezorgd dat de band net boven de knie los komt te zitten bij gebogen knie (evenals die net onder de knie). Daardoor dalen de contactkrachten op die plaats tot (bijna) nul bij het buigen. Dit resulteert logischerwijs in een daling van de wrijvingskrachten en dus van de huid die in flexie de brace naar beneden probeert te trekken. In combinatie met een zeer glad niet-klevend oppervlak van de interfaces zorgt dit ervoor dat de GENUX 2 op zijn plaats blijft op het been.