De dynamische klompvoetorthese (DYNKO)
Start de behandeling direct na de geboorte
De DYNKO is de dynamische klompvoetorthese van Ambroise. Deze spalk kan worden gebruikt als onderdeel van de behandeling volgens Ponseti. De Ponseti behandeling begint meestal al zeer kort na de geboorte. Na een serie van gips redressies (waarbij met behulp van gipscorrectie het voetje steeds verder in de gewenste stand wordt gezet) volgt vaak een operatie aan de achillespees, die daarbij gekliefd wordt. Na deze operatie moet het kindje zo’n drie maanden voor 23 uur per dag een orthese (brace of spalk) dragen. Daarna moet deze brace nog tot ongeveer het vierde levensjaar als nachtspalk gedragen worden.
Doel van de orthese
Het doel van de orthese bij de behandeling volgens Ponseti is om bepaalde interne structuren rond de enkel en voet van het klompvoetje op spanning te houden, zodat tijdens de groei er een betere balans komt tussen die structuren (bv de achillespees) en de structuren die juist ontlast worden door de spalk. Om dit te bereiken moeten de voetjes uit elkaar worden geplaatst, ongeveer op schouder breedte. Daarnaast moeten ze naar buiten worden gedraaid (exorotatie) en naar buiten worden gekanteld (abductie). Ook moeten de voetjes licht worden geheven (dorsaalflexie)
Conventionele orthese
Een omstreden oplossing om dat allemaal te bereiken is een Denis Browne spalk. Dat is in essentie een balk waaraan de voetjes worden vastgezet in de gewenste stand. Het nadeel van deze orthese is dat die statisch en rigide is. Dat wil zeggen dat er geen beweging van de voetjes ten opzichte van elkaar mogelijk is. Dat belemmert de mobiliteit van het kind (en zijn motorische ontwikkeling). Daarnaast is het tijdens slapen erg vervelend, vooral als de kinderen zich toch hebben leren omdraaien en ook af en toe op hun zij gaan liggen.
Bewegen toestaan en toch corrigeren
Om aan deze problemen tegemoet te komen heeft Ambroise de DYNKO ontwikkeld. In de DYNKO zit een gepatenteerd systeem die alle bewegingen van de voetjes ten opzichte van elkaar toelaat. Deze bewegingen worden echter allemaal gecontroleerd door zorgvuldig uitgebalanceerde veren. Als gevolg daarvan keren de voetjes in rust weer terug naar de gewenste correctie stand. Zo ontstaat een ideale mix tussen bewegen en corrigeren. Als het kind actief is, kan gewoon worden gekropen, getijgerd, omgerold, gedraaid en zelfs later wat pasjes worden gelopen. In rust duwt de slimme veerconstructie de voetjes weer terug in de gewenste positie, kijk maar eens naar de filmpjes onderaan de pagina.